13 Yaş Motor Kullanabilir Mi?

13 Yaş Motor Kullanabilir Mi?

13 yaş motor kullanabilir mi: Hayır, bu yaştaki çocuklar motor kullanmaz. Motor kullanım yaşı, hangi ehliyetin gerektiği ve birçok şey yazımızda!

Türkiye’ de motor ile trafiğe çıkmanın bazı şartları vardır. En önemli koşul ise ehliyet sahibi olmadır. Üstelik ehliyet alma için 16 yaşının doldurulması gerekmektedir. Aksi halde yasal olarak motor kullanılamaz. Tercih edilen motorun türüne göre ehliyet sınıfı değişmektedir. Küçük çocukların kullanabileceği araçlar akülü motorlardır. 13 yaşındakiler 12 veya 24 volt akülü motordur.

Motor Kullanma Yaşı Kaç?

13 yaş motor kullanabilir mi: Sadece akülü motor kullanabilir. Ancak bu motorların seçiminde ise yaş ve boy önemlidir. Çocuğun fiziki özeliklerine uygun alternatiflerle akülü motor seçenekleri mevcuttur. Çocuğunuz için Akülü Garaj ürünlerimizden tercih yapabilirsiniz.

Ülkemizde yasal olarak motor kullanma yaşı en az 16’ dır. Ama tercih edilen motora göre ehliyet yaşı değişmektedir. Örneğin, B1 ila M ehliyette yaş on altı iken A sınıfı ehliyetlerde 20 yaş sınırı uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra B sınıfı ehliyeti olanlar da motor kullanabilir. Fakat 2 yıl deneyim vb. şartlar aranmaktadır.

Hangi Sınıf Ehliyetle Motor Kullanılır?

Motor kullanımı için ehliyet sınıfları Türkiye yasalarında farklı seçenekler içermektedir. M sınıfı, 16 yaşında motorlu bisikletler için alınmaktadır. Ayrıca A1 sınıfı sürücü belgesi ila 125cc motosikletler kullanılmaktadır. Ek olarak bu ehliyet de 16 yaşında verilir.

A2 ehliyet, 35 kW gücünde ve 125 cc üstündeki motorlar için 18 yaşında alınmaktadır. A sınıfı sürücü belgesi 20 yaşında 35 kW üzeri motorlarda istenmektedir. Bunlarla beraber B sınıfı ehliyet sahipleri de bazı koşulları sağladıklarında motor kullanmaktadır. Bu gruptakiler 125cc altındaki motorları kullanabiliyor.

Motor Kullanımında B1 Ehliyet Alma

13 yaş motor kullanabilir mi: Hayır, bu yaşta motor kullanımı yasa dışıdır. Motor kullanımı için minimum 16 yaş sınırı bulunmaktadır. Dolayısıyla on altı yaşından evvel asla motor kullanılmamaktadır. Ayrıca motorların kullanımı ehliyet şartına bağlıdır.

Örneğin, B1 ehliyetle 200cc ATV motorlar kullanılmaktadır. Ağırlığı 400 kg aşmayan 15kW motorlar için bu sürücü belgesi alınmaktadır. Üstelik alım koşulları da çok zor değildir. Sadece teorik ve pratik eğitim verilen ehliyet kursuna gitmeniz gerekmektedir.

Kursa yazılıp, tüm aşamaları tamamlamalısınız. Sonrasında direksiyon sınavını geçmelisiniz. Pratik sınavda başarılı olduğunuzda ehliyetiniz verilmektedir. Belgenizi nüfus müdürlüğünden almanız gerekmektedir.

Elektrikli Motorda Ehliyet Koşulu

Elektrikli motor doğa dostu olmasıyla son dönemde popüler hale gelmiştir. Ayrıca elektrikli motorların ehliyet şartları farklıdır. Mesela, 250 Watt motor M sınıfı ehliyetle 16 yaşında kullanılmaktadır. Lakin gücü bu motordan düşük araçlar için ehliyet şartı bulunmamaktadır.

Hafif sınıfa giren elektrikli scooter için sürücü belgesi gerekmez. Ama 18 yaşından küçük kişilerin kullanması yasaktır. Dolayısıyla 16 veya 13 yaş için uygun değildir. Bununla birlikte ağır sınıfta sayılan scooter için B sürücü belgesi gerekmektedir.

Avantajları sayesinde favori ulaşım aracıdır. Fakat alım sırasında dikkatli olmanız gerekmektedir. Yüksek verim için yaklaşık 8 saat şarj süresi olan araçları tercih etmelisiniz.

 Ehliyetsiz Motor Kullanma Cezası

13 yaş motor kullanabilir mi: Hayır, kullanamaz ve trafikte yakalandığında para cezası öder. Aynı zamanda başkasının ehliyeti veya geçersiz sürücü belgesi de ceza almanıza neden olmaktadır.

Ehliyetsiz motor kullanımı cezası 2024 yılında 9. 773 TL olarak uygulanmaktadır. Araç sahibi olmayan sürücü ceza aldığında motor sahibine de plaka üzerinden para cezası yazılmaktadır. Ancak erken dönem yaparsınız cezada % 25 indirim uygulanır.

Özetle 13 yaşındaki bireyin motor kullanması yasaktır. Bu yaştakiler yalnızca trafiğe kapalı alanlarda ve güvenlik önlemleriyle motor deneyimi yaşayabilmektedir. Ayrıca yanlarında yetişkin biri olması gerekmektedir.

S.S.S.

13 yaş, 50cc motor kullanımı için yeterli mi?

Hayır, 13 yaş 50cc motor kullanımında yetersizdir. Bu motoru kullanmak için 16 yaşında A sınıfı ehliyet gerekmektedir. Veya B sınıfı ehliyeti olan kişiler motorla trafiğe çıkabilmektedir. Yani 13 yaşındaki çocuğun yasal olarak motoru kullanması imkansızdır.

13 yaşında motor kullanma hangi ehliyet ile mümkündür?

13 yaşında ehliyet almak veya motor kullanma mümkün değildir. Çünkü Türkiye’ de motor ehliyeti alma yaşı en az 16’ dır. Ayrıca bu yaştaki çocukların motor kullanımı yasal değildir. Kullanabilecekleri tek motor, 24 volt akülü motorlardır. Ve trafiğe kapalı alanlarda kullanabilirler.

10.05.2024
72
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Akülü Garaj
Akülü Garaj
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1